Sector:

arrow&v
arrow&v
How shall we contact you?

Lets chat.

The Beach Hut

Residential

Sector:

Private

Client:

Project Type:

Demolition/New Build

Location:

Budleigh Salterton, Devon

The project involved the complete demilition of an existing 1970s house and replacing it with a new, contemporary property.


The property overlooking the beaches of Budleigh Salterton was designed to be a seaside escape, with a beautiful outdoor area overlooking the coast, fire pit and seating area for entertaining and relaxing, but also a wide spanning terrace with sun canopy above, which utilises natural materials such as natural oak masts, cotton sail cloth and stainless steel webbing anchored back to the buildings foundations.


A crisp and contemporary glazed balustrade spans the terrace to maximise the view out to sea, whilst outdoor seating and feature ornaments create a focal point to form a beautiful outdoor area to make the most of the coastal location.


The house has been designed to suit its location perfectly. It is open plan but has partial dividers to designate the spaces without enclosing them. The kitchen is an inviting dual-aspect area. Here the typical rectangular island has been abstracted into a polished black concrete wedge shape which overlaps a similarly wedge-shaped oak table. The sitting room has large folding doors that open onto a timber-decked terrace - doubling the living area in fine weather.


The project was awarded with the Otter Valley Design of the Year, for quality of design and use of materials. It has since also featured in various national magazines and newspapers for its design.


With its complementary mix of materials The Beach Hut is an impressive one off. It showcases innovative, exciting architecture yet, unlike some contemporary structures that can be cold and clinical, this house is a welcoming and atmospheric home.



Want to discuss your project?